Hoe krijg ik een gezond gebit?
15 tips voor een stralende glimlach!
Een gezond gebit is niet alleen belangrijk voor een stralende glimlach, maar het speelt ook een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Het is dus essentieel om goed voor je tanden en tandvlees te zorgen. In deze blogpost delen we 15 waardevolle tips om jou te helpen een gezond gebit te krijgen en te behouden.
- Mijd zure dranken
- Poets je tanden grondig
- Informeer je tandarts over medicijngebruik
- Maak je tong dagelijks schoon
- Vermijd poetsen na het eten
- Zorg voor gezond tandvlees
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten
- Extra aandacht bij een droge mond
- Introduceer je kind vroeg bij de tandarts
- Regelmatige tandartscontroles
- Stimuleer de aanmaak van speeksel
- Elektrisch poetsen
- Laat aften met poets
- Beperk zuigfles gebruik bij kinderen
- Begin vroeg met poetsen bij kinderen
- Mijd zure dranken:
Beperk het drinken van frisdrank, andere zure dranken en zelfs light-dranken. Deze bevatten zuren die het tandglazuur kunnen aantasten (erosie). - Poets je tanden grondig:
Zorg ervoor dat je je tanden twee keer per dag twee minuten poetst met fluoridetandpasta. Een goede poetsbeurt helpt tandbederf te voorkomen. - Informeer je tandarts over medicijngebruik:
Als je medicijnen gebruikt, meld dit dan altijd aan je tandarts of mondhygiënist. Sommige medicijnen kunnen namelijk invloed hebben op de mondgezondheid. - Houd een frisse adem:
Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongschraper om plaque en bacteriën op het achterste gedeelte van je tong te verwijderen. Deze bacteriën produceren zwavel, wat voor een onaangename geur kan zorgen. - Vermijd direct poetsen na het eten:
Wacht minstens 30 minuten na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen voordat je je tanden poetst. Direct poetsen kan het tandglazuur verzwakken. - Zorg voor gezond tandvlees:
Gezond tandvlees bloedt niet. Reinig dagelijks de ruimte tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker of rager om ontstoken tandvlees te voorkomen. - Beperk het aantal eet- en drinkmomenten:
Houd het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 keer per dag (3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes). Hierdoor krijgt je gebit voldoende tijd om zich te herstellen en wordt de kans op gaatjes kleiner. - Extra aandacht bij een droge mond:
Een droge mond kan leiden tot geïrriteerde mondslijmvliezen en een snellere vorming van tandplaque. Besteed daarom extra zorg aan je gebit en tandvlees. Overleg met je tandarts of mondhygiënist voor de juiste verzorging. - Introduceer je kind vroeg bij de tandarts:
Neem je kind mee naar de tandarts zodra het eerste tandje doorkomt. Vroege gewenning helpt bij het bevorderen van een goede mondgezondheid op latere leeftijd. - Regelmatige mondcontroles:
Ga regelmatig naar de tandarts voor controle, dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen en bevorderen van een gezond gebit. - Stimuleer de aanmaak van speeksel:
Kauw op suikervrije kauwgom om de aanmaak van beschermend speeksel te stimuleren. Speeksel heeft een neutraliserende werking op schadelijke zuren in je mond. - Kies voor een elektrische tandenborstel:
Onderzoek heeft aangetoond dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel. Overweeg dus om een elektrische tandenborstel te gebruiken. - Laat aften met rust:
Als je last hebt van aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond, probeer ze dan niet kapot te maken. Dit kan de klachten verergeren. Na 2 tot 3 weken zouden ze moeten verdwijnen. - Beperk zuigflesgebruik bij kinderen:
Laat kinderen niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met suikerhoudende dranken, zoals limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit kan schadelijk zijn voor het melkgebit. - Begin vroeg met poetsen bij kinderen:
Zodra de eerste tandjes doorkomen, start met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel.
Laten we samen werken aan uw stralende glimlach – Tandartspraktijk hereweg